O frumoasa descriere a palatului gasiti aici.
La plecare, nenea paznicul ne-a dat sa citim doua pagini cu informatii despre palat, pe care le-am fotografiat iar odata ajuns acasa le-am transcris si pus pe blog. Aveam sa imi dau seama mai tarziu ca textul era luat de pe site-ul primariei Moara Vlasiei, unde va indrum si pe voi sa-l cititi, ca eu nu dau cu copy&paste.
As adauga insa doar doua comentarii.
Cum Alexandru Dimitrie Chica nu a fost casatorit, palatul a fost lasat prin testament surorii sale Pulcheria (Profira) Ghica, casatorita in 1830 cu colonel Vladimir Moret de Blaremberg. Si din aceasta casatorie, Pulcheria a avut trei copii: Nicolae, Constantin si Alexandru care au mostenit impreuna mosia. Ei bine, ca sa vedeti cum se incurca destinele oamenilor si firele povestilor, aflu dintr-un articol din Jurnalul National ca Nicolae Blaremberg si-a incrucisat la un moment dat destinul cu Stefan Bellu, unul din membrii de seama ai familiei Bellu, cea cu conacul de la Urlati, despre care am scris. Macar ca cei doi erau reprezentanti de seama ai Justitiei Romane la acea data, ei si-au incrucisat destinele si sabiile intr-un duel legat de chestiuni de onoare. Citez din articol: "Pe la 1890, Nicolae Blaremberg s-a casatorit cu Paulina Anghelescu, «o frumoasa doamna» (pictata si de Nicolae Grigorescu), dar fara bani, fara rang si cu o reputatie indoielnica. Avea un copil din flori, Olga, dintr-o legatura amoroasa cu boierul Stefan Bellu. Blaremberg i-a cerut acestuia sa recunoasca copilul si sa-si asume raspunderea pentru intretinerea lui. Bellu refuzand - noteaza Mihai Dim. Sturdza - a avut loc un duel incheiat fara rezultat si fara impacare pe teren, deci si fara legalizarea statutului fetei."
In alta ordine de idei, din informatiile de pe site-ul primariei Moara Vlasiei, ca si din relatarile paznicului, aflu ca acest palat este in prezent in proprietatea/custodia Academiei Romane. Din pacate, dupa cum se poate vedea si din unele fotografii, Academia Romana nu este chiar ceea ce am numi un bun gospodar: unele camere au tencuieli cazute, miroase a mucegai, mobilierul este sporadic, multe camere sunt goale. Ma asteptam ca aici sa fie amenajat un muzeu. Sau ca palatul sa aiba cat de cat o utilitate, sa fie folosit la ceva, orice. Din pacate, nu e nimic: nici muzeu, nici cladire administrativa, nici casa de oaspeti.... E lasat put si simplu de izbeliste. Ma rog, nu chiar, daca totusi au angajat un paznic. Cladirea asta insa ar putea fi valorificata daca s-ar dori acest lucru. Sigur, Academia Romana sufera, stim cu totii, de o lipsa cronica de fonduri. Dar cred ca aici e vorba si de altceva: o lipsa de interes, de viziune, de preocupare. Chiar nu se poate face mai mult? Un parteneriat public-privat sau un proiect cu fonduri europene ar rezolta problema baneasca. Sigur, acum e criza, dar pana in toamna anului trecut de ce nu s-a facut nimic?
Am auzit insa, de la portarul vorbaret, ca aici s-au filmat secvente din diverse filme, unele cu actori celebri (Van Damme, Wisley Snipes s.a.). Iar o trupa de guristi de pe la noi si-a tras aici videoclip. Ma gandesc ca inchirierea locatiei se va fi facut pe niste mii de euro, care ar fi trebuit, te-astepti, sa se regaseasca macar sub forma de reparatii. Nu pare sa se fi intamplat asa.
Havuzul din fata palatului. In spate se vede aleea principala pana la sosea...
Spatele palatului, care da spre raul Cociovaliştea...
Intre fotografia anterioara si urmatoarea ai zice ca nu e mare diferenta: doar unghiul e putin schimbat si... starea tencuielii.
Holul de la intrare:
Milner a fost un pionier in domeniul seifurilor rezistente la foc. Acestea au fost create prin introducerea unui material izolant intre peretii exteriori si cei interiori ai seifului, material care emitea umezeala, daca am inteles eu bine. Milner a patentat acest tip de seif in 1840.
Thomas i-a avut printre clienti pe Ducele de Wellington si Ministerul de Razboi al Angliei, iar un seif Milner s-ar fi aflat si pe Titanic. O fotografie a unui astfel de seif in stare exceptional de buna puteti gasi la aici
pacat de monumentele istorice...avem destule, da' cine sa aiba grija de ele? ministerul culturii? :)) siiiigur
RăspundețiȘtergereEu cred ca daca tot mai multi oameni s-ar gandi macar la aceste monumente, fara a face neaparat ceva concret in afara de a discuta despre ele, ar exista o sansa ca la un moment dat sa se creeze o miscare culturala in directia salvarii acestora. Cu alte cuvinte, noi toti putem face un fel de lobby pentru promovarea monumentelor istorice. Discutiile pe bloguri, intre amici, la o shueta etc pot polariza interese si vointe, pot face subiectul vizibil pentru mass-media si apoi, poate, si pentru clasa politica. Pentru ca in final e nevoie de vointa politica mai mult decat de bani pentru a face ceva. Asta e scopul final: stimularea vointei politice. Ori politica inseamna interes public, inseamna preocupare, presiune, insistenta. De undeva trebuie sa inceapa, candva trebuie pornit. Si, vorba aia, daca nu noi, atunci cine? daca nu acum, atunci cand?
RăspundețiȘtergeresi eu am vazut palatul dar nu interiorul,pozele de interior sunt actuale?
RăspundețiȘtergerear merge sa incercam sa facem ceva sa atragem atentia spre el ca sa se restaureze,niste proiecte de orice gen,o sa ma gandesc la ceva
Salutare!
RăspundețiȘtergereDin pacate, pozele sunt cat se poate de actule. Starea Palatului este deplorabila avand in vedere incarcatura istorica si importanta atat pentru localnici cat si pentru fiecare dintre romani.
Rudele mele sunt din acest sat. Pe la urechi multe povesti au trecut, insa cea mai mare durere a fost acum vreo 5 ani cand primavara, ma plimbam prin Gradina Mare (numele dat de localnici paduricii domeniului) si am observat lipsa a doua monumente ale naturii. Doi arbori imensi cu diamentru de cate un metru fiecare (dupa aproximarile mele) erau culcati la pamant. Taietura era proaspata, nu cu topor (ar fi prea mare efortul) ci cu drujba.
O alta durere este sa vezi in fiecare an cum bucati din anexe dispar. Mai isi pune omul un stalp in gradina, o caramida la zidul casei: "nimicuri".
As ajuta si eu daca cineva s-ar implica in recuperarea si reabilitarea conacului.
Este pacat ca nu ne pretuim istoria si frumusetile!
Daca aveti nevoie de ajutor va stau la dispozitie.
A voastra,
Claus
sunt o locuitoare a satului Caciulati,unde se afla palatul Ghica,si va spun cu parere de rau ,ca si acesta bucatica de istorie,a fost revendicata!!!!!!!Imi pare foarte rau ca statul Roman nu stie sa isi conserve trecutul si valorile,iar aceste locuri minunate sunt tratate ca niste simple afaceri imobiliare! Regret deasemenea ca fiica mea,acum in varsta de doar 3 ani si jumatate,nu va mai aea acces la aceasta minunatie!Am o intrebare pt cei avizati:ce mai urmeaza domnilor,Muzeul Satului,o bucata din Marea Neagra????
RăspundețiȘtergereFain articol.
RăspundețiȘtergereUite mai multe detalii despre seif http://www.liveauctioneers.com/item/6181246
Chiar si cu atentie nu prea am fost lasat sa fac nici o fotografie in interior insa in exterior am fost lasat sa fac ce doresc , mi-ar fi placut sa pot sa fac si chiar un filmulet in interior era splendid
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereuna seara,am ajuns si eu azi la Palatul Ghica si cautand ulterior informatii am descoperit aceleasi fotografii si aici http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/624/Caciulati-Ghika Interesant ca aceleasi fotografii sunt revendicate de doua persoane.
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru postare!!!
RăspundețiȘtergereMĂRTURIE PRIVIND CUM AM OBȚINUT ÎMPRUMUTUL DE (AED 450.000,00 Dirham) DE LA O COMPANIE DE FINANȚĂ GENUITĂ SĂPTĂMÂNA trecută Email pentru răspuns imediat: loancreditinstitutions00@yahoo.com
RăspundețiȘtergereNumele meu este Qutiba alsaleh din Abu Dhabi
Instituțiile de credit de împrumut vă pot ajuta, de asemenea, cu o ofertă legitimă de împrumut. El a ajutat și alți colegi de-ai mei. Dacă aveți nevoie de un împrumut autentic fără costuri / stres, acesta este creditorul potrivit pentru a vă șterge problemele financiare și criza de astăzi. Instituțiile de credit de credit dețin toate informațiile despre cum să obțineți bani rapid și nedureros prin WhatsApp: +393510483991 Email:
loancreditinstitutions00@yahoo.com