joi, 4 iunie 2009

Conacul Cotofenilor din Cotofenii din Fata, jud. Dolj

Am pornit in cautarea conacului din Cotofenii din Fata intrucat il stiam din fotografiile vazute in casa ultimului dintre Chintesti, inginerul George Chintescu, pe care am avut onoarea si placerea de a-l cunoaste indeaproape. Nu stiu prea multe despre istoria acestui conac, cine l-a construit si cand (pe la 1600 si ceva, oricum), dar stiu ca la un moment dat a apartinut acestei familii de boieri olteni, ai caror urmasi sunt astazi raspanditi in toata lumea. Mai multe despre aceasta familie puteti afla din articolul "De neamul Chintestilor", de Mihai Sorin Radulescu.

Fotografiile de care pomeneam sunt din anii '30 si au ca personaj principal pe Regina Maria a Romaniei, in vizita la acest conac, secondata de proprietarul de atunci al conacului, avocatul Sescioreanu. Iata cateva din pozele de epoca, niciodata facute publice pana acum.


Cel din stanga este avocatul Sescioreanu, apoi spre dreapta, sotia acestuia, Regina Maria a Romaniei si o domnisoara de companie a reginei. In spatele lor, conacul, cu cerdacul din fata.








Cam asa arata atunci. Astazi, conacul e intr-o stare deplorabila, fara geamuri, usi sau ferestre, dar din fericire zidurile groase de 70-80 cm sunt intacte, aparent fara fisuri de profunzime. Beciul de circa sase metri inaltime este deasemenea intact si pare la fel de solid ca in anul in care a fost construit. Scara de acces la etaj lipseste la cerdacul din spate si este incompleta la cel din fata (cel din fotografiile cu regina). Conacul e amplasat pe o muche de deal, oferind cerdacului din fata o priveliste magnifica, spre campurile si padurile dinspre Craiova. Conacul insusi este invadat de o jungla de vegetatie - din cauza carora nici nu am reusit sa obtin niste fotografii de ansamblu prea grozave - si in special de un tei masiv care a crescut, asteptand parca sa fie invitat sa urce, chiar in fata scarilor.



Scara de acces a cerdacului din fata:




Am admirat (si fotografiat) in mod deosebit arcadele trilobate ale celor doua cerdacuri, arcade unite cu tiranti de lemn:

Tirantii au cate o rozeta sculptata pe fiecare fata:


Interiorul cerdacului din fata:



Interiorul conacului, cu doua holuri care se intersecteaza in cruce, delimitand patru camere, cate una pe fiecare colt. In plus, la capatul unuia dintre holuri se gaseste o alta camera.






Beciul, de circa sase metri inaltime si 40-50 de metri patrati suprafata:





Cerdacul din spate, cel fara scara, sub care se afla intrarea in beci:




Am gasit si doua articole de ziar despre acest conac: "Conacul lui Tanase Scatiu, locul nimanui" si "Conacele lui Tanase Scatiu, lasate in paragina de cei care le-au revendicat".

Daca ati citit articolele, ati aflat de ce conacul din Cotofeni este identificat ca fiind "Coancul lui Tanase Scatiu". In realitate, conacul celui care a servit drept model pentru acest personaj, boierul Ramniceanu, se afla in alta parte, in satul Bontesti, comuna Carligele, judetul Vrancea. Despre starea actuala a acestui conac, puteti afla mai multe din articolul Verei Albulescu, "Conacul lui Tanase Scatiu, in stare jalnica".

9 comentarii:

  1. Fenomenal! Am citit pe nerăsuflate tot blogul! Sunt atâtea de descoperit. Avem nevoie de mai mulţi oameni ca dumneata. O armată de exploratori.

    RăspundețiȘtergere
  2. In 1980 aveam 9 ani si cand mergeam pe vale, treceam pe langa conace (sunt doua) - prin ferma, ziceam noi copiii, atunci. Eram fascinat de acele case, dar nu intelegeam de ce sunt parasite. Doar intr-una locuia un militian. Imi era frica sa intru in ele pentru ca se spunea ca in beci este o intrare intr-un tunel care nu se stie unde duce.
    Trebuie facut ceva sa nu dispara si acestea cum au disparut multe astfel de cladiri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Proprietarii - caci sunt 2 - se judeca in instante pentru drepturile exclusive asupra conacelor. Pana cand unul dintre ei nu va catiga, slabe sperante sa le vedem renovate. Unul dintre ei, cu care am vorbit, vrea sa il renoveze, dar numai dupa ce va deveni singurul proprietar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare rau sa va anunt ca suntem in luna aprilie a anului 2012 si inca nu s-au facut nici un fel de renovari, desi proprietatea este pazita si chiar s-a pus un indicator care sa arate ca aici exista un conac ,care din cate am auzit eu ar avea 400 de ani .Totusi s-a taiat vegetatia din curtea care inpresmueste cele doua cladiri si ramane sa speram ca se va face ceva in viitor. o sa revin cu noi informatii imediat ce o sa le detin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este pe cale sa se apropbe la propunerea aberanta a primariei comunei Coţofenii din Faţă stema cu nici mai mult sau mai puţin, o cioară, simbol al Coţofenilor... Dacă puteţi să mă ajutaţi cu o imagine sau blazon al familei Coţofeanu, sau un sigiliu, etc, am putea oprii această aberantă propunere! Irimescu

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveți noutati sau poze recente cu aceasta bijuterie?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,
    Interesant articol si va multumesc pentru fotografiile de natura recenta. Cele cu vizita M.S. Regina Maria sunt mai vechi, nu din anii '30. O alta inadvertenta, casa a apartinut familiei Chintescu, anume magistratului Jean Chintescu, tatal domnului Costinel Chintescu, mentionat de dl. prof. M.S. Radulescu in articolul sau. Exista mai multe fotografii de la aceasta vizita, pastrate insa in familie, fotografii in care apar intre altele M.S. Regina Maria, cat si proprietarul cu sotia sa, Aretia (n. Druga) si cei doi copii. Va pot spune acestea ca stranepoata a dlui Jean Chintescu. Cu doriri numai de bine.

    RăspundețiȘtergere