sâmbătă, 19 septembrie 2009

"Restaurare" la TVR

Sunt inca emotionat ca in urma cu cateva minute am vazut la TVR o imagine cu cula Cioaba-Chintescu de la Siacu in cadrul unui promo la o noua emisiune, "Restaurare". Inteleg ca in fiecare duminica, incepand de pe 20 septembrie, TVR va prezenta in cursul serii trei monumente de arhitectura, biserici, conace, cetati etc.; in 10 saptamani, vor fi prezentate 30 de monumente din intreaga tara. In urma sms-urilor primite de la telespectatori, se vor strange voturi si bani, care vor merge la restaurarea celui mai votat monument. Mai multe amanunte pe site-ul TVR de unde am aflat ca printre primele monumente care intra in concurs este si Vila Albatros a conacului construit de Alexandru Marghiloman in Buzau. Felicitari TVR pentru initiativa, pacat ca la final va fi renovat un singur monument.

"Conacul a fost construit dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, intre anii 1884-1886, la comanda lui Ion (Iancu) Marghiloman, mare proprietar funciar; vila este amplasata in mijlocul unui vast parc de la marginea orasului Buzau, unde Alexandru Marghiloman, fiul sau, a amenajat un hipodrom si a creat una dintre cele mai mari herghelii de cai de curse din tara; vila "Albatros" a fost inaugurata in 1897 de catre Alexandru Marghiloman" (din cartea "Resedinte si familii aristocrate din Romania" de Narcis Dorin Ion)

In urma cu mai bine de 10 ani a inceput renovarea conacului. Probabil fondurile s-au terminat la un moment dat si de atunci conacul a ramas cum se vede mai jos:


6 comentarii:

 1. Sunt foarte multe...Imi va veni greu sa aleg. Ma gandesc la conacul de la Floresti, Prahova, ce bijuterie in ruina! Totusi, cred ca voi opta pentru bisericile de lemn, deoarece ele reprezinta patrimoniul cel mai fragil. Tu cu cine votezi? :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu as vota cu toate, e greu sa spui ca un monument ar merita mai putin decat altul sa fie restaurat. Toate merita! Dar decat deloc, mai bine unul singur. Nu stiu conacul de la Floresti. Ai fotografii? Daca da si esti de acord, as putea sa le public pe acest blog, sa le vada si altii.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nope, nu am doar ce am vazut la altii. La un search rapid http://100eyes.ro/photogallery/public/Tari/Romania/Floresti-Prahova/Palatul-Cantacuzino-5028579378/...sau pur si simplu "Floresti Prahova" pe Google images ..ca sa-ti poti face o idee. Nu prea e traditional romanesc (i se zicea Micul Trianon) insa ...e frumos.
  Poate vei ajunge sa faci tu niste fotografii intr-o zi, eu sunt (tocmai) din Iasi si deocamdata ma ocup de biserici de lemn (pe wikipedia). Pana una alta da-i inainte cu blogul, e foarte binevenit ca tematica si abordare. De aici am aflat de "Restaurare TVR", multumesc mult:)

  RăspundețiȘtergere
 4. A, de Micul Trianon am auzit, stiu si cum arata, dar uitasem (daca am stiut vreodata) ca este in Floresti. A fost construit de George Grigore Cantacuzino, zis si Nababul, intre anii 1911-1913, dar se pare ca nu a fost niciodata terminat datoria inceperii primului razboi mondial.

  RăspundețiȘtergere
 5. Abia dupa ce am postat am realizat ca e palat si nu conac...Iar "Micul Trianon" ...e mai multe, ca sa zic asa :D. Nu stiu, cred ca se refera la un anumit tip de constructie, inspirat de un model francez. In Iasi sediul Centrului Cultural Francez, o casa veche in stil neoclasic, poarta acest supra-nume. Probabil mai sunt si altele.

  RăspundețiȘtergere
 6. Costin, crezi ca ai putea face putina 'reclama' si pentru cazul Manastirii Cetatuia lui Negru Voda? Din cate am inteles, monumentul (construit pe un lacas de cult dacic) are mevoie de fonduri : http://www.cetatuiamuscel.ro/index_2.html

  RăspundețiȘtergere