Cula CIOABA-CHINTESCU situata în satul Siacu, comuna Slivilesti, este una din cele mai recente constructii de tip cula. Ea a fost începuta în 1818 de boiernasul Raducan Cioaba, dupa moartea acestuia, sotia sa Zoita s-a recasatorit cu Marin Chintescu, acesta fiind cel care a terminat cula în 1822. Mostenirea ei s-a facut în general pe linie femeiasca, astfel încât este cunoscuta sub mai multe denumiri printre care si cea de Cula Grecescu, dupa numele boierului Grecescu, sotul Stancai Chintescu. Constructia are un plan dreptunghiular dezvoltat pe trei niveluri. În timp a suferit unele transformari, usa originala nu se mai pastreaza. La etaj se urca pe o scara îngusta care porneste din beci. Pridvorul se deschide la ultimul nivel si permite o buna vizibilitate asupra împrejurimilor, pe vremea când functiona putând comunica cu o alta cula, care astazi a disparut, cea de la Borascu (1770). Toate laturile au prevazute metereze folosite pentru tragerea cu arma în caz de nevoie. Ca sistem constructiv si dupa amplasarea în teren, Cula de la Siacu apartine tipului de veghe, semnalizare si alarma. Desi este un valoros monument de arhitectura, astazi seafla într-o stare avansata de degradare si înca nu s-au gasit resursele financiare necesare pentru restaurarea, conservarea si punerea sa în valoare.
Pacat! Siacu, un sat incarcat de istorie (urme ale unei asezari neolitice, sit arheologic)
RăspundețiȘtergereInca mai putem face ceva ca putinile cule care s-au mai pastrat sa nu dispara?
In primul rand e bine sa se documenteze toate...cat mai multe fotografii.
RăspundețiȘtergereApoi ar fi bine daca ar avea un acoperis si burlane sau ceva sa le izoleze de umiditate. Umiditatea este dusmanul numarul 1 al oricarei structuri. La cea de fata n-ar strica si niste consolidari, macar umpleri a crapaturilor. Cam astea ar fi masurile urgente ce se impun, si care nici nu sunt foarte costisitoare.
Cineva a pus totusi un acoperis de tabla peste cula de la Siacu. Habar nu am cine si cu ce bani, dar e bine ca a facut-o. Probabil primaria. Bravo lor!
RăspundețiȘtergereAcoperisul de tabla a fost pus de fundatia Pro Patrimonio, care spera sa poata inchiria cula pentru a o restaura. Insa lucrurile treneaza, iar noi nu am putut face decat o minima actiune de conservare, acel acoperis. Virginia L., PP
RăspundețiȘtergereAs dori sa aflu mai multe despre activitatile funatiei Pro Patrimonio. Un link?
RăspundețiȘtergerepacat... am stat mult pe ganduri daca s-o pun sau nu in atlasul rutier-turistic la care lucrez acum. daca ar fi aratat cat de cat mai bine, putea intra... am pus deja una care e in aceeasi situatie (Groserea), dar asta arata chiar urat, saraca... Am ales intre ele, cu inima rupta pt Siacu :(
RăspundețiȘtergereIata cum o minima conservare poate aduce cu sine si promovarea mai buna, si mai multi turisti...
Orice gest, cat de mic, in directia salvarii acestor monumente este binevenit. Din pacate, cei mai multi dintre noi, inclusiv subsemnatul, nu gasim o modalitate concreta de a face trecerea de la lamentatie la fapte.
RăspundețiȘtergerehttp://parohiafrasinugorj.blogspot.com/
RăspundețiȘtergereAjutor!
Păcat mare păcat primarul comunei e interesat numai de,,,parandarat,,,,nu și de istoria locurilor natale
RăspundețiȘtergere